Zwembad aanleg

Diverse varianten

Of u nu een binnen- of buitenzwembad laat installeren, bepaalde technieken en varianten blijven hetzelfde. We geven hieronder een kort overzicht.

De drie hoofdvarianten

Zowel bij binnen- als buitenzwembaden heb je drie hoofdvarianten:

  • Het overloopzwembad: hierbij komt het water over de rand van het zwembad waardoor het lijkt alsof je er zo over kunt lopen. Het vormt een mooi, egaal oppervlak dat een soort spiegeleffect heeft.
  • Het onderloopzwembad: bij een onderloopzwembad komt het water tot net onder de rand van het zwembad, maar hoog genoeg zodat skimmers niet zichtbaar zijn.
  • Het skimmerzwembad: dit type wordt minder vaak gebouwd als binnenzwembad. Hier komt het water nog iets lager onder de zwembadrand en skimmers zijn duidelijk te zien. Praktisch handig, maar op esthetisch vlak scoort dit type het laagst.

Ook wat afwerkingen en bepaalde technieken betreft, heb je bij binnen- en buitenzwembaden veel gelijkenissen.
Zo heeft u onder ander de keuze tussen moza├»ektegels, inox, polypropyleen,… Maar ook zwembadverlichting en diverse accessoires zoals fonteintjes, douches, het type trap,.. zijn elementen waar je bij beide soorten zwembaden over moet nadenken.

Waarom kiezen voor een binnenzwembad?

Hoewel ze nog in de minderheid zijn, worden binnenzwembaden toch ook steeds populairder. De voornaamste voordelen ten opzichte van een buitenzwembad zijn:

Wel dient de ruimte van het binnenzwembad bestand te zijn tegen vochtige temperaturen. Een goede aannemer zorgt dus niet alleen voor een binnenzwembad op maat, maar ook voor een perfect binnenklimaat en een optimale luchtvochtigheid.